Povinná e-faktúra od 1. 1. 2027 – čo sa mení a ako sa pripraviť

Od 1. januára 2027 sa na Slovensku mení spôsob, akým si firmy posielajú faktúry. Platitelia DPH budú musieť faktúry pre iných podnikateľov a pre verejnú správu vyhotovovať v štruktúrovanom elektronickom formáte a posielať ich cez sieť Peppol. Zmena sa však netýka len platiteľov DPH. E-faktúru musí vedieť prijať každá firma aj živnostník, teda aj neplatitelia DPH. Do termínu ostávajú necelé tri mesiace, preto je dobré pripraviť sa už teraz.

Je to už schválené?

Áno. Národná rada SR schválila novelu zákona o DPH 9. decembra 2025. Vyšla v Zbierke zákonov ako zákon č. 385/2025 Z. z. Povinná elektronická fakturácia v tuzemsku platí od 1. 1. 2027 a upravuje ju najmä prechodné ustanovenie § 85o a doručovacia služba podľa § 76a zákona o DPH.

K 7. októbru 2026 Finančná správa termín nemenila. Zákon nepočíta s ďalším prechodným obdobím po 1. 1. 2027. Na „skúšanie“ bez povinnosti bol určený rok 2026.

Čo je e-faktúra a čo už nebude stačiť

E-faktúra je súbor XML podľa európskej normy EN 16931 v syntaxi UBL alebo CII. Na Slovensku sa posiela vo formáte Peppol BIS Billing 3.0. Účtovný program ju vie načítať automaticky, bez prepisovania.

PDF faktúra poslaná e-mailom ani naskenovaný doklad sa za e-faktúru nepovažujú. To isté platí pre staršie formáty EDI (napr. EDIFACT). Tie treba previesť na XML podľa EN 16931. PDF môže ísť k e-faktúre ako príloha, záväzný je však XML súbor.

Faktúry sa doručujú cez certifikovaných poskytovateľov doručovacej služby. Finančná správa ich nazýva Digitálni poštári. Ich zoznam zverejňuje na svojom portáli. Poštár môže byť súčasťou vášho účtovného programu alebo samostatná webová či mobilná aplikácia.

Koho sa to týka

Vystavovať e-faktúry musia

  • platitelia DPH registrovaní podľa § 4, § 4b alebo § 4c zákona o DPH,
  • pri tuzemských dodaniach tovarov a služieb pre inú tuzemskú zdaniteľnú osobu (B2B) alebo tuzemskú nezdaniteľnú právnickú osobu, napríklad úrad či obec (B2G),
  • aj pri faktúre k prijatej platbe (zálohe) pred dodaním. Proforma faktúra, ktorá je iba výzvou na úhradu, sa sem nepočíta.

Prijímať e-faktúry musí vedieť

Každá právnická osoba a každý podnikateľ, teda aj neplatiteľ DPH: živnostníci, slobodné povolania, samostatne hospodáriaci roľníci aj ľudia, ktorí prenajímajú nehnuteľnosť. Ak vám platiteľ DPH musí poslať e-faktúru, musíte mať zazmluvneného poštára, ktorý ju prijme.

Výnimky

  • predaj spotrebiteľom (B2C),
  • plnenia oslobodené od DPH podľa § 28 až 43 a § 47, napríklad oslobodený prenájom nehnuteľnosti,
  • zjednodušené faktúry: doklad do 100 € a doklad z eKasy do 400 €,
  • dodávky pre SIS, Vojenské spravodajstvo a plnenia s utajovanou skutočnosťou,
  • cezhraničné faktúry (tie prídu na rad v roku 2030).

Hlásenie údajov Finančnej správe

Pri e-faktúre, ktorá ide cez doručovaciu službu, sa údaje oznamujú Finančnej správe takmer v reálnom čase. Za vás to automaticky urobí poštár. Pri odoslanej faktúre sa údaje oznamujú pri jej vyhotovení. Pri prijatej faktúre je na oznámenie lehota 5 dní od jej prijatia poštárom.

Kontrolný výkaz a súhrnný výkaz zatiaľ zostávajú. Podľa Finančnej správy sa zrušia až od 1. 7. 2030.

Časová os

DátumČo sa deje
9. 12. 2025NR SR schválila novelu zákona o DPH (zákon č. 385/2025 Z. z.)
1. 1. – 31. 12. 2026Dobrovoľná fáza: e-faktúry sa dajú posielať cez poštára, ak ho má aj odberateľ
1. 1. 2027Povinné e-faktúry v tuzemsku (B2B, B2G) pre platiteľov DPH, povinný príjem pre všetky firmy a podnikateľov, automatické hlásenie údajov
1. 7. 2030Podľa EÚ balíka ViDA povinné e-faktúry a digitálne hlásenie aj pri cezhraničných obchodoch v EÚ, plánované zrušenie kontrolného a súhrnného výkazu

Lehoty, archivácia a pokuty

  • Lehota na vyhotovenie zostáva 15 dní od dodania alebo od prijatia platby. Za vyhotovenú sa e-faktúra považuje v deň, keď ju odovzdáte poštárovi na odoslanie.
  • Súhlas odberateľa s e-faktúrou nepotrebujete, ak ju posielate cez doručovaciu službu. Ak ju posielate inak, napríklad e-mailom, súhlas potrebujete.
  • Archivácia: e-faktúru treba uchovávať v XML 10 rokov od konca roka, ktorého sa týka. Čitateľná podoba (napr. PDF) povinná nie je, ale faktúru musíte vedieť na požiadanie zobraziť.
  • Nájom a leasing: od 2027 už nestačí jeden splátkový kalendár. Platiteľ DPH musí vystaviť e-faktúru za každé obdobie.
  • Pokuty: za nenahlásené, neskoro nahlásené alebo nesprávne údaje hrozí pokuta do 10 000 €, pri opakovanom porušení do 100 000 €. Zrejmý omyl, ktorý hneď opravíte, ani preukázateľná porucha u poštára sa nepokutujú.

Čo urobiť už teraz

  1. Zistite, či ste platiteľ DPH a koľko faktúr posielate firmám a koľko spotrebiteľom.
  2. Opýtajte sa dodávateľa účtovného softvéru, či vie vytvoriť faktúru vo formáte Peppol BIS (UBL) a či má vlastného poštára alebo sa napája na niektorého z certifikovaných.
  3. Vyberte si Digitálneho poštára zo zoznamu na portáli Finančnej správy a vykonajte jeho výber vo funkcionalite vpds.financnasprava.sk. Na príjem môžete mať iba jedného poštára. Za firmu musíte mať na portáli autorizáciu na zastupovanie.
  4. Overte svoj identifikátor. Slovenské subjekty sa v Peppol identifikujú cez 0245:DIČ. Kto DIČ nemá, mal by požiadať o registráciu na daň z príjmov.
  5. Upravte procesy: zálohy, dobropisy, nájomné a pravidelné faktúry, schvaľovanie prijatých faktúr a prístup pre účtovníka.
  6. Zabezpečte archív XML na 10 rokov.
  7. Ešte v roku 2026 pošlite skúšobnú e-faktúru aspoň jednému odberateľovi a jednu prijmite.
  8. Dohodnite sa s účtovníkom, ako mu budú prijaté a vydané e-faktúry chodiť, ideálne priamym prístupom do aplikácie poštára.

Časté otázky

Som neplatiteľ DPH. Týka sa ma to?

Áno, ale len pri prijímaní. Vystavovať e-faktúry povinne nemusíte, no od 1. 1. 2027 musíte mať poštára, aby ste prijali e-faktúry od platiteľov DPH.

Koľko to bude stáť?

Závisí od poskytovateľa. Finančná správa predpokladá, že jednoduchá aplikácia poštára vyjde približne na 5 až 12 € mesačne. Konkrétnu cenu si overte u vybraného poskytovateľa.

Môžem po novom poslať faktúru firme aj ako PDF?

Ak ste platiteľ DPH a ide o tuzemské B2B alebo B2G plnenie, na ktoré sa nevzťahuje výnimka, nie. Musíte vystaviť e-faktúru v XML. PDF ju môže len sprevádzať ako príloha.

Týka sa to faktúr do zahraničia?

Zatiaľ nie. Cezhraničné e-faktúry sa podľa smernice EÚ 2025/516 (ViDA) zavádzajú od 1. 7. 2030.

Zhrnutie

E-faktúra je od 1. 1. 2027 schválená povinnosť, nie iba odporúčanie. Platitelia DPH musia firmám a verejnej správe fakturovať v XML cez sieť Peppol a každý podnikateľ musí mať poštára na prijímanie. Pri zmene softvéru, výbere poštára aj nastavení procesov s vaším účtovníctvom vám radi pomôžeme vo VVU.

Zdroje a použité predpisy (7)
  1. Finančná správa SR – eFaktúra (informačná stránka)
  2. Finančné riaditeľstvo SR – Najčastejšie otázky a odpovede k eFaktúre (15. 9. 2026)
  3. Finančná správa SR – výber poskytovateľa doručovacej služby
  4. Slov-Lex – zákon č. 385/2025 Z. z. (novela zákona o DPH)
  5. SKDP – Schválená novela zákona o DPH, ktorou sa zavádza e-Faktúra
  6. Podnikajte.sk – E-faktúra od 1. 1. 2027: otázky a odpovede
  7. eConnect – ViDA: e-invoicing and digital reporting

Článok má informatívny charakter a nenahrádza individuálne poradenstvo. Údaje platia k dátumu aktualizácie.

ZavolaťNezáväzný dopyt